Hur ofta bör man utföra dränering av källaren?

Har du koll på hur ofta man bör utföra en dränering av källaren? Om inte kan du vara lugn – vi guidar dig igenom vilka tecken du bör vara uppmärksam på! Behöver du hjälp att avgöra om din fastighet behöver dräneras är våra erfarna hantverkare endast ett samtal bort!

Källarlukt, fuktgenomslag och flagnande färg på källarväggarna – hur allvarligt är det egentligen? Många husägare har bristfälliga kunskaper om vilka tecken som tyder på att det är dags att utföra en dränering av källaren. Har du koll på vilka tecken det är bra att vara uppmärksam på? Och varför behöver man egentligen dränera? Här kan du läsa om varför det är nödvändigt att dränera och hur du vet att det är dags.

Varför behöver man dränera?

Huvudanledningen till att man behöver dränera är för att undvika fukt- och mögelproblem i sitt hem. Fukten som kommer in kommer främst från dagvatten, regn och smält snö. Dränering leder bort vatten från din husgrund precis som stuprör leder bort vatten från ditt tak. Att hålla sin husgrund fuktfri är vitalt för en välfungerande fastighet, och en dränering ska alltid göras om en fastighets grund blir utsatt för någon form av fukt. Väntar man för länge med att dränera kan den fukt som trängt in leda till fukt- och mögelskador som kan bli dyra att åtgärda. Dessutom kan de i värsta fall påverka de boendes hälsa negativt då mögel kan ge upphov till hälsobesvär av olika slag. Att utföra en dränering i Alfta för en fastighet där en dränering blivit utförd för länge sedan eller på ett felaktigt sätt är dessutom ett sätt att sänka sina energikostnader i det långa loppet – särskilt om huset är gammalt. Har man inte ägt sitt hus från början är det inte ovanligt att man som husägare inte vet när huset dränerades senast. Då är det en god idé att kontakta en sakkunnig som kan komma ut på ett gratis hembesök och göra en professionell bedömning av läget. 

När är det dags att dränera källaren?

Det finns tyvärr ingen allmän regel som gäller för alla fastigheter som berättar när det är dags att dränera i källaren. På grund av detta bör man vid minsta tvekan låta en fackman undersöka huruvida det är dags att dränera om eller ej. Det finns dock ett antal tecken du själv kan vara uppmärksam på som tyder på att det kan vara dags att dränera om i din källare. Om du vet att den senaste dräneringen lades för över 25-30 år sedan kan det till exempel vara dags att se över huruvida det är dags igen. Ett vanligt tecken är även att du känner av en så kallad ”källarlukt”, att det finns synlig fukt på väggarna eller att eventuella tapeter har fått synliga bubblor. Om källaren dessutom har börjat kännas kall och rå, om putsen på väggarna har börjat släppa eller om det har gått så långt att fastigheten har fått problem med mögel är det definitivt dags att se över dräneringen. Kontakta oss i dessa fall omgående, så hjälper vi dig så snart vi kan!

Vi utför professionell dränering i Alfta med omnejd

Bor du i Alfta eller i ett närliggande område och behöver hjälp med dränering? Våra rutinerade medarbetare har lång erfarenhet och stor kunskap inom dränering i Alfta. Vi kan både hjälpa dig att avgöra om det är dags att dränera om samt utföra själva dräneringen. Genom åren har vi utfört en mängd lyckade projekt inom dränering i Alfta, Bollnäs och Edsbyn med omnejd. Vi vet vad som krävs för att göra en lyckad dränering av ditt hus, och ser till att arbetet utförs säkert såväl som effektivt. När källaren har dränerats kommer källarlukt och eventuella fuktfläckar så småningom försvinna, och källaren kommer att få ett förbättrat inomhusklimat.

Nyttja ROT-avdraget

När du som privatperson anlitar oss för dränering i Alfta med omnejd har du rätt att utnyttja ROT-avdraget. Detta innebär att du får dra av 30 procent av arbetskostnaden. Du kan läsa mer om ROT-avdrag på Skatteverkets hemsida.

Varmt välkommen att kontakta oss för en kostnadsfri konsultation!

Boka ett hembesök med kostnadsfri fuktkontroll!

För att hjälpa dig avgöra om du behöver ta hjälp med dränering, kan vi komma ut på ett gratis hembesök och ge en professionell kontroll av din husgrund. Fyll i nedanstående formulär, så kontaktar vi dig inom kort!